طبع بلغم
طبع بلغمی

هر گاه مقدار بلغم موجود در تن فرد به نسبت فرد معتدل افزایش یابد , فرد دارای طبع بلغمی میباشد.

برای حفظ سلامتی باید در بدن اخلاط را به تعادل نگه داشت , یعنی برای نگهداری آنها باید اخلاط را تقویت کرد . برای تقویت هر کدام لازم است غذای تقویت کننده همان ماده یا خلط را به بدن رساند. از این رو به این کار (تقویت به عین) می گویند.

هر گاه یک یا چند ماده در بدن افزایش پیدا کند موجب بروز بیماری می شود . برای درمان آن بیماری باید آن ماده را کاهش داد و برای کاهش ماده اضافی باید از ضد آن استفاده کرد . مثلا برای کاهش حرارت (صفرا) باید رطوبت را افزایش داد (از صفرا زدا بهره گرفت) و برای کاهش سردی و خشکی باید از حرارت و رطوبت استفاده کرد ( سودا زدا) .

مشکلات رایج طبع بلغمی

مشکلات پوست و مو در طبع بلغمی

رنگ روشن پوست – سفیدی و نرمی پوست بدن – سردی و رطوبت پوست – سفیدی رنگ رخسار – عرق سرد – سردی دست و پاها – لک و پیس – خالهای سفید و گوشتی – زود سفید شدن ریش و مو – چشم های سفید و آبی – پف زیر چشم ها – لکه های قهوه ای در سفیدی چشم

مشکلات گوارشی در طبع بلغمی

رقیق شدن آب بینی – بروز سینوزیت و میگرن – زبان باردار و مرطوب و سفید – لکنت زبان – بزاق زیاد و چسبنده – عدم تشنگی – ترشی طعم دهان – ترش کردن – آروغ ترش – ضعف هاضمه – نفخ معده – ریفلاکس گوارشی – کندی حرکات , نبض ضعیف و نازک و کند و مبهم

سایر مشکلات افراد در طبع بلغمی

در افرادی با طبع بلغمی موارد زیر نیز دیده شده است.

سفیدی ادرار , تکرر ادرار , مثانه عصبی , شب ادراری در دوران کودکی , سنگ کلیه , ورم پروستات , خواب زیاد و کم بازده , رویای آب ,برف ,رودخانه و سرمای سخت , تخیل اشیای سفید , درد های استخوانی , دندان ها و ناخنهای نرم و شکننده دارند , بیشتر از دیگران آرتروز استخوان دچار می شوند , زانوها و استخوانهایشان سروصدا می کند , ناسازگار با غذاهای سرد مثل ماست و ترشی , بد حال در زمستان , از کولر فرار می کنند , به بخاری و پوشیدن لباس های گرم علاقه ی زیادی دارند , زود به زود مریض می شوند , فراموشکار , کندی حواس و منگی , سست اراده , تنبل , محافظه کار , شوخ و خوش مشرب , میل جنسی ضعیف و ناتوانی , جاری شدن آب در هنگام خواب , ریزش موی زود هنگام , قولنج و درد کمر و گرده , لقوه (پارکینسون) , نقرس و تنگی نفس , تپش قلب , سرفه ی زیاد , ضعف مثانه , , ضعف بینایی , چاق هستند , سر کوچک , چشم درشت دارند , بینی کوچک , پراکندگی عروق کم تا پنهان , موی نازک و لخت با رنگ روشن , حالت پف کرده دارند , خستگی زود رس , سرما گریز , مسئولیت پذیر , تمایل به شیرینیجات و …

طبع بلغم
طبع بلغم

اصلاح افراد در طبع بلغمی :

افراد با طبع بلغم برای مدتی از خوردن لبنیات و خوردن ترشی جات و مصرف غذاهای سردی بخش بدون حضور مصلح خودداری کنند و بیشتر از غذاهای گرمی بخش مانند :

ارده , عسل , شیره انگور یا خرما و یا ارده و خرما استفاده نمایند. و همچنین به جای چای از نوشیدنی های گرمی بخش , دم کرده ی دارچین و مقدار کمی زنجبیل استفاده کنند و هنگام خوردن برنج از ادویه جاتی مانند :هل , دارچین و زیره و شوید و نیز از میوه جات شیرین و رسیده مصرف نمایند و روزانه مقداری نرمش و ورزش انجام دهند , و یک روز در میان به حمام بروند.

غذاهای گرمی بخش در طبع بلغمی

از تمام غذاهای گرمی بخش مانند گوشت شتر , گوسفند کبوتر , سار , بوقلمون کباب شده مصرف کنند و از میوه جات رسیده و شیرین مصرف کنند و از ادویجاتی مانن هل , دارچین , زنجبیل , زعفران , جوز هندی , فلفل سیاه و سفید , دانه خردل و سیر و موسیر استفاده کنند و چغندر , شلغم , هویج , کلم قمری , ترب سیاه و سفید و کلم و ساقه کرفس , نعناع , ریحان , جعفری , مرزه ترخون , تره و شوید نیز کنار غذاها حتما استفاده کنند . از بذرهای ملین , خشکبار , عسل , ارده , شیره خرما , زیاد استفاده کنند .

خوراکی‌ممنوعه در طبع بلغمی

از تمام مواد لبنی مانند شیر , ماست , دوغ و… بدون استفاده از مصلح برای افراد بلغمی مزاج مضر است . ترشی جات , سرکه , شور ع برنج سفید , عدس , سیب زمینی , آب یخ , انواع نوشابه های گاز دار , چای , قهوه , نسکافه , سوپ جو , آش جو , میوه های ترش و کال , نارنگی ع کیوی , گرمک , خیار پوست کنده , قارچ , ماش , جو , گوشت گاو و گوساله , انواع گوشت سفید , سس , رب , گوجه فرنگی , پرخوری , غذاهای فریز شده , کدو خورشتی , غذاهای فریز شده , آش رشته , ماکارونی , پفک , ادامس , بیسکویت , چیپس , و… بپرهیزد زیرا مصرف این نوع مواد غذایی , بدون وجود مصلح خلط بلغم را فعال نموده و ان را افزایش می دهد .

رابطه طبع بلغمی و سیستم ایمنی

بلغم در واقع همان سیستم ایمنی بدن است که با این نوع تغذیه ضعیف تر می شود و در نتیجه بدن ادمی در مقابل انواع پارازیت ها آسیب پذیر تر می شود در واقع سیستم ایمنی بدن علیه خود وارد عمل می شود که در اصطلاح پزشکی ان را اتوایمیون می نامند بهترین درمان برای طبع بلغمی پرهیز از غذاهای نام برده شده می باشد.

در افراد با طبع بلغمی رعایت مسائل فوق به زودی طبع آنان اصلاح و از کسالت و بیماری نجات خواهند یافت . چنین اشخاصی حتی می توانند از مواد بلغم زا که برایشان مضر است میل کنند ولی با کمی تغییر , تبدیل یا همراهی مصلح آن. مثلا خوردن آب یخ برای این افراد بسیار مضر است و کبد چرب ایجاد می کند لذا بهتر است که همواره از آب ولرم و یا حتی آب جوش کمی سرد شده (یهنی یک درجه از داغ کم تر ) میل نمایند . یا اینکه هنگام استفاده از ماست که مقادیر کم ان بلغم زا و مقادیر زیادش سودا زاست.

بهترین کار آن است که از مصلح مزاجی ماست مثل پونه , نعناع , آویشن , زیره و … و یا حتی از مصلح تخصص ماست یعنی زنیان استفاده شود . پس در مجموع بهترین کار  آن است که شما از خوردن موتد تولید کننده بلغم (مثل ماست , دوغ , شیر , سر شیر , خامه , آب یخ دار , شیرینی , مرکبات , جو , آب دم کرده جو و … ) یا به کلی صرف نظر کنید که این امکان تقریبا وجود ندارد و یا اینکه حتی الامکان این گونه مواد را کم تر خورده و هر بار همراه با مصلح ان میل شود ( مصلح ماده ایست خوراکی یا غیر خوراکی که از آن به منظور مرتفع کردن عوارض سایر مواد مصرف شده استفاده می شود ).